Headerafbeelding

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

Met welke metaaldetector en programma heb ik de GOUDEN RING gevonden, inclusief TIPS!


De gouden ring heb ik gevonden met de metaaldetector XP Deus. Deze detector is zeer licht (vergeleken met andere detectors), volledig draadloos, perfecte zoekdiepte en compact te vervoeren. Dit was absoluut mijn favoriet. Inmiddels overgestapt naar de Minelab CTX 3030.

Een aantal zoekers wilden graag het programma weten waarmee ik de ring vond. Die geef ik graag omdat ik iedereen een TOPvondst gun, vergeet alleen niet dat mijn aangepast programma niet heilig is! Er komt meer bij kijken dan alleen maar de "juiste" instelling gebruiken. Een aantal andere factoren spelen tevens een rol en daarom is het ook voor mij moeilijk om een TOPvondst te vinden, geluk is zo'n factor die meespeelt!

Mijn programma Gold SN (zo heb ik het nu genoemd) met aangepaste instellingen tijdens de vondst van de ring:

- Zoekschijf op dat moment was 11 inch (9 en 13 inch zijn er ook). De ring lag op +/- 40cm diepte.
- Koptelefoon WS5 (had ik die niet gebruikt, dan had ik de hit niet gehoord, was een verre zachte hoge toon)
- Op mijn leesscherm stond soms 95 bij een zwaai.
- Ik besloot toch te graven en nadat het gat open lag was de toon sterk en constant op 95.

Instellingen op mijn XP Deus:

- Sensitiviteit 90, in de expert mode 2
- Frequentie 11.820 (des te lager tot freq. 4, des te dieper maar kleinere objecten laat je dan liggen)
- IJzer volume 3
- Reactiviteit 2, expert mode demper -1
- Signaal 4, expert mode 1
- Notch 00-00, expert mode 2 tonen (202 en 702 hertz -> je hoort een slechte en/of een "goede" hit)
- Discriminatie 6.0 (dit wil zeggen dat je veelal ijzer wegcijfert en de XP Deus negeert op dat moment ijzer)

HANDIGE TIPS (mijn eigen ervaring):

- Waarom nu twee tonen terwijl ik normaal gesproken "alle tonen" gebruik. De grond was teveel vervuild met ijzer en als je alle tonen gebruikt dan ga je snel twijfelen of het een slechte of "goede" hit is ondanks je discriminatie van 6.0 terwijl dit bij mij altijd 0.0 is. Met twee tonen is het vereenvoudigd, slecht of "goed" en weet je bij een "goede" hit dat je moet opgraven.

- Normaal gesproken discrimineer ik niet, alleen dit was een gebied vol met ijzer en zowat meerdere malen bij elke zwaai reageerde. Waarom discrimineer ik niet omdat het wel eens kan voorkomen dat de vondst verstopt zit onder het ijzer. Beweeg je dan op een andere manier over de "ijzeren vondst" dan kan het weleens zijn dat de "echte" vondst ineens hoorbaar wordt, terwijl je bij discriminatie erover heen loopt omdat je de ijzeren vondsten niet meer ontdekt. Maar omdat er nu teveel ijzer in de bodem lag had ik besloten om de discriminatie op 6.0 te zetten (gelukkig lag de ring niet verstopt onder het ijzer).

- Waarom 11.820 en geen 17.730 hertz? omdat ik weet dat het een oud historisch gebied is en waar de TOPvondsten diep kunnen liggen, dus moest deze instelling naar beneden om diepte te krijgen. Later heb ik het teruggezet op 17.730 om ook de kleinere vondsten op te pakken die ik dan eventueel had gemist.

- Nog een belangrijke tip, houd je grondbalans goed in de gaten want als je dat niet doet dan verlies je diepte. Ik heb mijn grondbalans altijd op handmatig ingesteld en pas het aan indien dit nodig is. Als je grondbalans 83 is, zet het dan handmatig op 80, dit geeft het beste resultaat, dus een verschil van -3 aanhouden. Sommige zetten er +1 of +3 er boven op, dus 84 of 86 maar dat veroorzaakt bij mij teveel storing waardoor je weer verlies van diepte en accuratie hebt. Indien je de grondbalans op automatisch hebt staan en de grond is erg vervuild en dan weer niet (vice versa) dan verlies je ook diepte omdat je detector zich continue concentreert op vervuiling en dit aanpast terwijl je aan het zoeken bent.

Beginners:

Dit klinkt voor beginners ingewikkeld, klopt want dat had ik ook maar je begint het steeds beter te begrijpen naarmate je langer met je detector werkt. Door uit te proberen kom je hier vanzelf achter en krijg je meer zelfvertrouwen. Het is belangrijk om je detector op de juiste manier te leren kennen omdat je er dan het maximale uit haalt. Dit proces duurt even, had ik ook maar hier moet je blijkbaar doorheen.

Andere metaaldetector:

Inmiddels ben ik overgestapt naar de metaaldetector Minelab CTX 3030 maar dat wil niet zeggen dat de XP Deus geen prima detector is, juist wel maar ik wilde een nog meer geavanceerder detector die op het moment dat je aan het zoeken ben alle artefacts/munten van klein tot groot ziet doordat het met alle frequenties tegelijk kan zoeken en dat kan helaas de XP Deus niet.

Ik wens iedereen veel succes en geluk met het vinden van TOPvondsten!

Ga terug naar het Tips! overzicht.