Headerafbeelding

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

Mijn XP Deus instellingen waar ik 95% van mijn (TOP)vondsten heb gevonden, inclusief TIPS!


Waarom vertel ik dit! Heel simpel omdat ik iedereen (TOP)vondsten van harte gun!


Ik gebruik voornamelijk de metaaldetector XP Deus. Deze detector is zeer licht (vergeleken met andere detectors), volledig draadloos, perfecte zoekdiepte en compact te vervoeren. Dit is dus absoluut mijn favoriet.

Vergeet alleen niet dat mijn aangepast programma niet heilig is! Er komt meer bij kijken dan alleen maar de "juiste" instelling gebruiken. Een aantal andere factoren spelen tevens een rol en daarom is het ook voor mij moeilijk om een TOPvondst te vinden, geluk is zo'n factor die meespeelt en het moet er liggen!


Wat gebruik ik en waarom:

- Zoekschijf 11 inch (9 en 13 inch zijn er ook). Voldoet prima voor de zoekdiepte en kleinere artefacts. De 9 inch schijf gebruik je voornamelijk in moeilijk begaanbare gebieden. Met de 13 inch schijf heb je in de breedte een iets groter bereik mee alleen de kleinere objecten kun je weer missen.

- Koptelefoon WS5 of oordopjes (met een adapter voor een draadloze verbinding met de XP Deus). Allebei prima alleen de oordopjes vallen minder op en zijn waterdicht.

- Handige schep. Dat spreekt voor zich.

- Garrett AT Pro pinpointer. Makkelijk hulpmiddel om vondsten te localiseren indien je al een gat hebt gegraven. Je steekt de pinpointer in de opening en mocht het beginnen te trillen en/of piepen dan weet je waar de vondst zich begeeft. Ook handig bij het vinden van zeer kleine artefacts (bespaart je veel tijd en moeite). Ik kan er niet meer zonder moet ik zeggen.


Mijn programma Succes-SN (zo heb ik het nu genoemd) met aangepaste instellingen:

- Sensitiviteit 90
- Frequentie 11.8, expert mode 11820 (des te lager tot freq. 4, des te dieper maar kleinere objecten laat je dan liggen)
- IJzer volume 1
- Reactiesnelheid 2, expert mode demper 0
- Signaal 4, expert mode 1 (audio overbel)
- Notch 00-00, expert mode (niets)
- Discriminatie 1, expert mode Alle Tonen (meertonig)
- GB - grondbalans op 83 (handmatig ingesteld)


Waarom deze instellingen (mijn eigen ervaring):


- Sensitiviteit 90 -> als je hoger instelt kun je storing krijgen waardoor minder accuratie, krijg je geen storing als je het hoger dan 90 hebt ingesteld dan kun je er rustig mee zoeken. Stel je het lager in dan mis je weer diepte maar is soms wel nodig indien je heel veel storing op je XP Deus ontvangt. 

- Frequentie 11.8 -> Je behoudt de maximale dieptegang en de grootte van een object maakt niet veel uit. Hiermee vind je zelfs nog een object van een paar milimeter dik maar ook grotere objecten. Des te lager de frequentie, meer kans op het missen van kleine artefacts. Des te hoger de frequentie kun je weer dieptegang missen.

- IJzer volume 1 -> Je hoort nog net of het ijzer is of niet (krakend geluid). Ik wil niet veel ijzer vinden maar toch horen omdat sommige vondsten gecorrodeerd zijn met ijzer en die wil je niet missen want onder de corrosie kan een topvondst verschuilen. Soms is het geluid van ijzer vermengd met een iets hogere geluid en dan weet je dat je die sowieso moet opgraven.

- Reactiesnelheid 2, expert mode demper 0 -> 


- Normaal gesproken discrimineer ik niet, alleen dit was een gebied vol met ijzer en zowat meerdere malen bij elke zwaai reageerde. Waarom discrimineer ik niet omdat het wel eens kan voorkomen dat de vondst verstopt zit onder het ijzer. Beweeg je dan op een andere manier over de "ijzeren vondst" dan kan het weleens zijn dat de "echte" vondst ineens hoorbaar wordt, terwijl je bij discriminatie erover heen loopt omdat je de ijzeren vondsten niet meer ontdekt. Maar omdat er nu teveel ijzer in de bodem lag had ik besloten om de discriminatie op 6.0 te zetten (gelukkig lag de ring niet verstopt onder het ijzer).

- Waarom 11.820 en geen 17.730 hertz? omdat ik weet dat het een oud historisch gebied is en waar de TOPvondsten diep kunnen liggen, dus moest deze instelling naar beneden om diepte te krijgen. Later heb ik het teruggezet op 17.730 om ook de kleinere vondsten op te pakken die ik dan eventueel had gemist.

- Nog een belangrijke tip, houd je grondbalans goed in de gaten want als je dat niet doet dan verlies je diepte. Ik heb mijn grondbalans altijd op handmatig ingesteld en pas het aan indien dit nodig is. Als je grondbalans 83 is, zet het dan handmatig op 80, dit geeft het beste resultaat, dus een verschil van -3 aanhouden. Sommige zetten er +1 of +3 er boven op, dus 84 of 86 maar dat veroorzaakt bij mij teveel storing waardoor je weer verlies van diepte en accuratie hebt. Indien je de grondbalans op automatisch hebt staan en de grond is erg vervuild en dan weer niet (vice versa) dan verlies je ook diepte omdat je detector zich continue concentreert op vervuiling en dit aanpast terwijl je aan het zoeken bent.

Beginners:

Dit klinkt voor beginners ingewikkeld, klopt want dat had ik ook maar je begint het steeds beter te begrijpen naarmate je langer met je detector werkt. Door uit te proberen kom je hier vanzelf achter en krijg je meer zelfvertrouwen. Het is belangrijk om je detector op de juiste manier te leren kennen omdat je er dan het maximale uit haalt. Dit proces duurt even, had ik ook maar hier moet je blijkbaar doorheen.

Ik wens iedereen veel succes en geluk met het vinden van (TOP)vondsten!

Ga terug naar het Tips! overzicht.