Headerafbeelding

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

XP Deus - Dit zijn mijn programma's voor de XP Deus met de HF-X35 schijf en Elliptische HF schijf met TIPS!


Waarom vertel ik dit! Heel simpel omdat ik iedereen (TOP)vondsten van harte gun!


Mijn programma's die ik gebruik voor het zoeken, zijn absoluut niet heilig! Er komt meer bij kijken dan alleen maar de "juiste" instelling gebruiken. Een aantal andere factoren spelen tevens een rol mee.

- Ik ga nooit zoeken op een akker als ik niet weet wat er eventueel kan liggen.
- Voor succes is het noodzakelijk dat je voorwerk verricht en bepaal een strategie want het wordt niet in je schoot geworpen. Doe je er niets voor verwacht dan ook weinig! of je moet zoveel geluk hebben maar dat komt zelden voor.

- Internet staat vol met interessante informatie die jou kan voorzien van info over een nieuwe akker. Verdiep je dus in de geschiedenis.

- Onderzoek eerst de akker door te zoeken naar scherven. Vind je scherven en je weet uit welke periode dan is er een grote kans dat er iets gestaan heeft en klopt je vooronderzoek. Scherven hoeven er niet altijd te liggen. Kan kapot geploegd zijn, zoekers hebben ze meegenomen etc.
- Als ik een nieuwe akker heb uitgezocht (vooronderzoek) omdat mijn doel op dat moment is om Romeins te vinden maar ik heb binnen een uur niet het gewenste resultaat dan vertrek ik naar een andere locatie mits je Keltisch of Merovingisch vind natuurlijk want dat kan dan ook nog.
- De akker moet niet opgehoogd zijn, moet niet beschermd zijn, je hebt toestemming nodig.
- Is het een droge akker dan is de geleiding van het signaal wat de detector in de grond straalt veel minder en mis je ook weer hits.
- Is de akker nat, dan is de geleiding van het signaal prima en meer kans op het vinden van vondsten.
- Is de akker net los geploegd dan mis je ook veel vondsten omdat er veel lucht in zit waardoor de geleiding van het signaal wat de detector uitstraalt vele malen minder is.
- Klei is verraderlijk, de ene dag vind je niets en krijg je maar weinig hits en de volgende dag krijg je veel hits. Dus niet gelijk opgeven als je al eerder iets prachtigs hebt gevonden!
- Akker kan al 'helemaal leeg' gezocht zijn. Het is nooit leeg maar je krijgt zo weinig hits dat het eigenlijk geen zin meer heeft om verder te zoeken MAAR als je daar al een keer iets prachtigs hebt gevonden dan daar altijd blijven zoeken. Er komt een moment dat je toch weer een topper in je handen hebt. Kost veel tijd en energie maar dat moet je er maar voor over hebben! Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit, dat geld in elk geval voor mij.
- Het moet er liggen!
- En ook geluk is een factor die meespeelt.

Dit is eigenlijk het belangrijkst als je weet dat je al iets prachtigs hebt gevonden op een nieuw gekozen akker:

- Kies het juiste programma. In mijn geval is het ROMAN-6,4 en voer een GB (grondbalans) uit op een stukje waar niets in de grond ligt. 
- Loop naar de plek waar je al iets prachtigs hebt gevonden en begin daar langzaam te lopen en te zwaaien.
- Begin eerst met 20 meter te zoeken (horizontaal, verticaal en diagonaal). Loop dus baantjes en niet kris kras door elkaar heen. Daarna de volgende 20 meter net zolang totdat je de belangrijkste stuk grond hebt gehad.
- Maak geen langere banen want je loopt nooit in een rechte lijn en dan kun je weer belangrijke stukken en vondsten missen!
- Kies daarna een andere positie op de akker en doe hetzelfde als hiervoor.
- Vergeet niet de kanten te onderzoeken want dat wordt vaak vergeten!
- Een hit hoeft niet een duidelijke piep te zijn. Ook de vage, rare geluiden zijn vaak vondsten. Ik zou het opgraven is mijn advies! Je zult versteld zijn wat je er nog uittrekt.
- Gebruik diverse instellingen op je detector om zo het maximale eruit te halen (zie hieronder).
- Geef niet op maar blijf daar zoeken ook al heb je een dag weinig hits gekregen, denk aan verraderlijke klei want de volgende dag heb je vele hits waar je niets van begrijpt. Tja, ik spreek uit ervaring.

Bovenstaand kan uiteindelijk veel opleveren.


Wat gebruik ik en waarom:

- Metaaldetector XP Deus. Licht, draadloos, compact, waterdicht, snel een andere schijf er op kunnen zetten. Je kunt er sowieso 2 dagen mee zoeken zonder op te laden en in 3 uur is alles weer opgeladen.

- HF Zoekschijf X35. Voldoet prima voor de zoekdiepte en kleine tot zeer kleine artefacts omdat je de zoekfrequentie tot maximaal 27,7 kHz kunt instellen.

- HF Zoekschijf (Elliptisch). Voldoet prima voor zeer vervuilde akkers en kun je de frequentie opschroeven naar 80 kHz voor zeer kleine objecten (groot object wat bijna helemaal verstopt zit achter het ijzer omdat het maar een klein gedeelte aan de detector laat zien).

- Koptelefoon WS4 of WS5, draadloos verbinden met de detector.

- Handige schep. Dat spreekt voor zich.

- XP MI-6 pinpointer (kun je draadloos verbinden met de XP Deus detector). Je kunt op een snelle manier een vondst in de gegraven gat of klomp lokaliseren. Ik had deze pinpointer in eerste instantie verbonden alleen kwam toen een groot nadeel tegen. Mocht je de pinpointer willen gebruiken, je zet het aan dan gaat de detector in de pinpoint mode staan en hoor je via de koptelefoon het geluid. Alleen mocht je het object niet kunnen vinden maar toch nog even snel met de detector wilt controleren dan moet je eerst de pinpointer uitzetten en kun je daarna met je detector er over heen. Het werd voor mij een frustratie omdat ik teveel handelingen moest uitvoeren en daarom heb ik de pinpointer weer ontkoppeld en werkt een stuk handiger. Ik kan er niet meer zonder moet ik zeggen.


Welke programma's gebruik ik en waarom:

1. Programma ROMAN 0 (alle tonen voor een Keltische / Romeinse akker met minimale discriminatie en grond met ijzer heeft):

Waarom:

a. Nieuwe akker gebruik ik deze omdat ik nog niet alle ijzer wil horen. Bij elke normale hit graaf ik en als ik dan Romeins vind dan schakel ik direct over op het programma ROMAN-6,4
b. Frequentie op z'n hoogst gezet omdat ik ook kleine vondsten wil vinden want al is het maar een klein fragmentje waaraan ik kan zien dat het Keltisch of Romeins is dan wordt ik super enthousiast! Mijn vooronderzoek voor een nieuwe akker heeft dus het gewenste resultaat opgeleverd die ik van te voren heb uitgezocht.

- Gevoeligheid 90, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 27,6 kHz expert mode 27682. Dit is tevens bijna de hoogste frequentie waarmee je (zeer) kleine objecten kunt vinden.
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 4 expert mode demper -1 (snelheid detecteren object) - de toon is kort hoorbaar.
- Signaal 5, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie 0 - expert mode 'alle tonen' ik wil niet alle ijzer horen, die hoor je bij -6,4. Het gaat mij hierbij om een normale hit.
- GB - grondbalans op 90 (handmatig ingesteld).

2. Programma ROMAN-6,4 (alle tonen voor een Keltische / Romeinse akker met geen discriminatie en grond met ijzer/mineralisatie heeft):

Waarom:

a. Ik wil alles kunnen horen wat er in de grond ligt daarom discriminatie op -6,4
b. Doordat ik alles hoor, hoor ik ook de vreemdste hits die belangrijk kunnen zijn en graaf ik dan ook op.
c. Reactiesnelheid op 4 gehouden want als er veel ijzer en mineralisatie ligt dan is een hit kort hoorbaar en detecteert de detector de volgende hit alweer, zodat ik niets oversla.
d. Gevoeligheid hoger gezet zodat de detector nog gevoeliger reageert.
e. Frequentie lager gezet omdat ik ook grotere objecten wil vinden maar ook nog de kleinere (dit is een prima frequentie daarvoor).

- Gevoeligheid 95, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 17,2 kHz expert mode 17297. 
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 2 of 2,5 expert mode demper -1 (snelheid detecteren object).
- Signaal 5, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie -6,4 expert mode 'alle tonen'.
- GB - grondbalans op 90 (handmatig ingesteld).

Welke aanpassingen als ik met ROMAN-6,4 aan het zoeken ben:

a. Gevoeligheid zet ik wel eens lager op 93 of 90, lager absoluut niet als ik teveel storing of geknetter hoor als ik zwaai.
b. Als ik een stuk onderzocht heb met de detector, dan verander ik de frequentie in 27,6 kHz zodat het nog kleinere vondsten vind die ik gemist heb, daarbij ook de 'gevoeligheid' naar beneden zetten indien je storing krijgt. Ook verander ik daarna de frequentie op 4,0 kHz zodat het nog grotere objecten vind en dieper waarbij ik de boost-functie gebruik. Wat is de boost-functie: deze kun je pas gebruiken als je de frequentie op 4,0 kHz zet. Ga naar 'menu' kies 'gevoeligheid', dan 'expert' en zet de zendsterkte op 'boost'. De detector zorgt ervoor dat je nog meer diepgang krijgt alleen je kunt minder lang zoeken omdat het veel stroom eist van je schijf.
c. Reactiesnelheid wijzig ik ook naar 3 of 4 als ik al veel gezocht heb op de akker. Detector wordt sneller in het detecteren maar verliest wel enige diepgang maar dat vind ik prima. Je hoort de vondsten die je eventueel gemist hebt nu beter als ze er nog liggen.

3. Programma SONAR-SN (drie tonen voor een Keltische / Romeinse akker die zeer vervuild is en geen discriminatie): Ik gebruik daarvoor de elliptische HF schijf voor de XP Deus (klein, handig zodat je niet gelijk tig objecten onder je schotel krijgt)

Waarom:

a. Het gaat hier alleen maar om de hits! tussen alle rommel in en daarom is het JA (hoge toon, graven) of NEE (lage toon, ijzer niet graven) met twee tonen.
b. Met de hoge toon (JA graven) kun je niet inschatten welke vondst onder je schotel ligt (koper, brons, lood, zilver, goud etc) want het is maar één toon!
c. Reactiesnelheid hoog gezet zodat ik een korte hit toon krijg want je krijgt enorm veel hits te horen (hier moet je tegen kunnen). Als je dit dus lager zet dan mis je weer hits.
d. Er is een nadeel, de dieptegang is niet groot maar je hebt nu wel de mogelijkheid om in een zeer vervuilde omgeving te kunnen zoeken terwijl je die niet had. Wat een voordeel is dat!

- Gevoeligheid 93, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 17,2 kHz expert mode 17297 om mee te starten. Daarna schakel ik het met stappen hoger naar uiteindelijk 54 kHz. Teveel geknetter, 'gevoeligheid' naar beneden brengen.
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 4, expert mode demper -1 (snelheid detecteren object).
- Signaal 4, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie -6,4 expert mode 3 Tonen -> expert -> 1e toon zet je op 202, 2e toon op 202, 3e toon op 891. Pijltoets verder gaan, dan 2e toon zet je op -6,4, 3e toon op 09. 
- GB - grondbalans op 90  (handmatig ingesteld).


Resume om het beter te kunnen begrijpen en doe hier je ervaring mee op:

- Spelen met de instellingen maar wel begrijpen waarom je dit doet en wat de consequenties hiervan zijn.
- Het maximale eruit halen, zodat je eigenlijk geen vondst meer mist (dat lukt je niet maar je hebt alles uitgeprobeerd).
- Belangrijk om te vermelden. Mocht je storing hebben doordat je dicht bij een stroomdraad aan het zoeken bent, zet dan de detector op een andere frequentie, verander net zolang totdat de storing bijna weg is en je kunt daarna rustig zoeken.

- Frequentie: 17,2 kHz is voor mij default - is eigenlijk waar je mee moet gaan zoeken (kleine en grote objecten ga je vinden). Des te lager (mis je kleine objecten) of hoger (mis je weer grote objecten).
- Gevoeligheid: 90  idem - hoger ziet meer maar verlies je diepgang (ook wordt de detector onstabieler, gaat knetteren), lager ziet minder en mis je weer objecten. 
- Reactiesnelheid: 2,5 idem - hoger reageert de detector sneller maar verlies je weer diepte. Ideaal voor zeer vervuilde gronden als het op 4 staat en je de 'Elliptische schijf' gebruikt.
- Discriminatie: zoek zonder discriminatie als je daar tegen kunt want je krijgt daardoor alle hits te horen (ook ijzer maar ook verstopte of gecorrodeerde vondsten) mits je langzaam loopt, zwaait en gestructureerd aan het zoeken bent. Ook verlies je geen diepgang wat een groot voordeel is.
- Grondbalans (GB) op 90 en altijd handmatig ingesteld. Waarom? als het op automatisch staat en je akker zit vol met ijzer en mineralisatie dan blijft de GB de grond scannen, verlies je diepte en dat is niet de bedoeling.


Beginners:

Dit klinkt voor beginners ingewikkeld, klopt want dat had ik ook maar je begint het steeds beter te begrijpen naarmate je langer met je detector werkt. Door uit te proberen kom je hier vanzelf achter en krijg je meer zelfvertrouwen. Het is belangrijk om je detector op de juiste manier te leren kennen omdat je dan het maximale er uit haalt. Dit proces duurt even, had ik ook maar hier moet je blijkbaar doorheen. Niet opgeven maar doorgaan!

Ik wens iedereen veel plezier, succes en geluk met het vinden van (TOP)vondsten.
Vergeet niet, de aanhouder wint!

Ga terug naar het Tips! overzicht.