Headerafbeelding

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

PROTOCOL “HOE OM TE GAAN MET GEVONDEN EXPLOSIEVEN”

TIPS EN UITLEG hoe je in geval van een “BODEM”VONDST met een explosieve lading het beste kunt reageren.

1. Raak het explosief - groot of klein - nooit aan! Er bestaan zelfs piepkleine granaatjes, van 13 mm, zo groot als je pink, maar enorm gevaarlijk. Bij ons in Oost-Nederland ken ik verschillende personen met de vingers eraf door zo`n klein 13 mm granaatje.

2. Twijfel je over een voorwerp (met name de verroeste dingen), beschouw het dan als explosief. Ter info: er bestaan granaten met een zogeheten 'mechanische tijdschokbuis' (bij de EOD heet een ontsteker van een granaat een 'buis'). Dit zijn mechanismen, vergelijkbaar met een opwindbare eierwekker. Ooit zijn die dingen ingesteld op 'een' tijd, verschoten en vervolgens niet afgegaan (blindganger). Ondanks dat de explosieven meestal aan de buitenkant zwaar verroest zijn, blijken de mechanismen aan de binnenkant als nieuw te zijn. En nu komt de truck; U weet dus nooit waar dat mechanisme precies op staat en de kleinste beweging kan onze 'eierwekker' net over het 'randje' brengen!!! Daarbij: springstof gaat in de loop der jaren kristalliseren. Dit betekend dat het chemische goedje uiterst gevoelig en hoogst onbetrouwbaar word. Opletten dus! Nu we dit al weten, kunt u wel nagaan dat het dus echt heel gevaarlijk is om te gaan magneetvissen. Laat ik het dan maar zo zeggen: ik doe het niet, want de kans om een granaat aan de magneet te krijgen is heel groot...

3. Ga NOOIT zelf EOD-ertje spelen en er bijvoorbeeld een tang op zetten of het roest eraf kloppen.

4. Blijf er dus vanaf en verplaats het voorwerp nooit. Ik ken ook diverse gevallen van mensen die het dan 'even' naar een lokaal politiebureau brengen, met als gevolg dat zo`n bureau ontruimd moet worden. Beetje lullig als er dan net een echt noodgeval aan de hand is binnen uw gemeente...

5. Dek het explosief weer toe en markeer het. Ook al gezien dat men een granaat bovenop een rikkepaal heeft gezet..."valt 'ie tenminste op!" Eén zuchtje wind...het ding valt om, met mogelijk alle gevolgen van dien! Over MARKEREN. Ook hier heb ik, goed bedoeld, de gekste dingen gezien. Groot in het zand geschreven: "Granaat!!! - EXPLOSIEF!!!" Grote bossen rood-wit lint in een groot vierkant om het object etc. Niet doen! Eén: de regen spoelt uw tekst weg. Twee: het trekt juist de aandacht van bv kinderen, die het dan juist wél gaan meenemen! Plaats liever een klein lintje in een struik er boven of plaats een stapeltje stenen er vlak bij. Probeer, zonder het voorwerp te verplaatsen, naar markante onderdelen te kijken, zoals lantaarnpalen, telefoonmasten, bruggen etc. U markeert zodat anderen het relatief eenvoudig terug kunnen vinden. Zorg dus dat de markering voor de zoeker van de politie en EOD duidelijk te vinden is, maar voor derden juist weer niet té veel opvalt.

6. Maak vervolgens een goede schets waar u het explosief heeft aangetroffen en hoe uw markering eruit ziet. Werk van groot naar klein op uw schets. Eerst de meest markante onderdelen, zoals een snelweg, kilometerpaalnummer, een brug en dat soort dingen. Vervolgens de details, met precies het aantal meters hoe ver het voorwerp van een weg of boom ligt en ook hoe diep. Op uw schets kan u aan de achterkant heel in het kort de '5 W`s' gaan neerzetten en omschrijven: Wie (bent u en hoe en waar bereikbaar, telefoonnummer), Waar (ligt het voorwerp), Wat (is het voor een voorwerp: groot, klein - bij benadering natuurlijk - zag u iets markants aan het voorwerp, is het rond of juist een andere vorm), Wanneer (heeft u het gevonden), Waarom en eventueel Hoe (u het voorwerp heeft aangetroffen en gemarkeerd).

7. Met deze schets gaat u rustig op het einde van uw zoekdag even langs de lokale politie. En daar geeft u het aan. En nee beste zoeker: als u niet op verboden gebied bent geweest of andere illegale dingen heeft gedaan, word u echt niet beboet of gestraft. Men maakt er hooguit een PV (Proces-Verbaal) van, zodat uw melding serieus word behandeld en uw gegevens zijn vastgelegd. Men is er juist blij mee! Voor u zit het werk er nu op.

8. Van de politie uit zal een zogeheten 'bomverkenner' het object gaan 'benaderen'. Een bomverkenner is dus geen EOD-er. En met dat benaderen, zal de ambtenaar het voorwerp bekijken, opmeten, maar verder dus ook niet aanraken. Vanuit de politie gaat dan een melding naar de EOD.

9. Bij de EOD komen iedere dag tientallen meldingen binnen. De bezetting is minimaal gezien de bezuinigingen die wij bij defensie hebben gehad, dus uw explosief krijgt een 'prioriteit'. Immers, een granaat midden in een woonwijk met spelende kinderen zal zo snel mogelijk geruimd worden, terwijl een explosief middenin een bos of afgelegen weiland rustig 'iets' later kan.

10. Vervolgens gaat op 'een' tijdstip de EOD naar de politie en die gaan samen met een politieambtenaar en...uw schets, naar het voorwerp. Daar word bekeken of het explosief verplaatst kan worden of dermate gevaarlijk is dat het ter plekke word gesprongen (dit heet 'ruimen').

Ik hoop dat u nu beter weet hoe te handelen, ietsje meer van de procedure en achtergronden weet en wens u verder een goede, maar veilige zoektocht toe.

(bron: Coen Cornelissen)

Ga terug naar het Tips! overzicht.