Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

TIPS!

Klik op een tip voor informatie.

XP Deus - Dit zijn mijn programma's voor de XP Deus met de HF-X35 schijf en Elliptische HF schijf met TIPS!

Waarom vertel ik dit! Heel simpel omdat ik iedereen (TOP)vondsten van harte gun!


Mijn programma's die ik gebruik voor het zoeken, zijn absoluut niet heilig! Er komt meer bij kijken dan alleen maar de "juiste" instelling gebruiken. Een aantal andere factoren spelen tevens een rol mee.

- Ik ga nooit zoeken op een akker als ik niet weet wat er eventueel kan liggen.
- Voor succes is het noodzakelijk dat je voorwerk verricht en bepaal een strategie want het wordt niet in je schoot geworpen. Doe je er niets voor verwacht dan ook weinig! of je moet zoveel geluk hebben maar dat komt zelden voor.

- Internet staat vol met interessante informatie die jou kan voorzien van info over een nieuwe akker. Verdiep je dus in de geschiedenis.

- Onderzoek eerst de akker door te zoeken naar scherven. Vind je scherven en je weet uit welke periode dan is er een grote kans dat er iets gestaan heeft en klopt je vooronderzoek. Scherven hoeven er niet altijd te liggen. Kan kapot geploegd zijn, zoekers hebben ze meegenomen etc.
- Als ik een nieuwe akker heb uitgezocht (vooronderzoek) omdat mijn doel op dat moment is om Romeins te vinden maar ik heb binnen een uur niet het gewenste resultaat dan vertrek ik naar een andere locatie mits je Keltisch of Merovingisch vind natuurlijk want dat kan dan ook nog.
- De akker moet niet opgehoogd zijn, moet niet beschermd zijn, je hebt toestemming nodig.
- Is het een droge akker dan is de geleiding van het signaal wat de detector in de grond straalt veel minder en mis je ook weer hits.
- Is de akker nat, dan is de geleiding van het signaal prima en meer kans op het vinden van vondsten.
- Is de akker net los geploegd dan mis je ook veel vondsten omdat er veel lucht in zit waardoor de geleiding van het signaal wat de detector uitstraalt vele malen minder is.
- Klei is verraderlijk, de ene dag vind je niets en krijg je maar weinig hits en de volgende dag krijg je veel hits. Dus niet gelijk opgeven als je al eerder iets prachtigs hebt gevonden!
- Akker kan al 'helemaal leeg' gezocht zijn. Het is nooit leeg maar je krijgt zo weinig hits dat het eigenlijk geen zin meer heeft om verder te zoeken MAAR als je daar al een keer iets prachtigs hebt gevonden dan daar altijd blijven zoeken. Er komt een moment dat je toch weer een topper in je handen hebt. Kost veel tijd en energie maar dat moet je er maar voor over hebben! Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit, dat geld in elk geval voor mij.
- Het moet er liggen!
- En ook geluk is een factor die meespeelt.

Dit is eigenlijk het belangrijkst als je weet dat je al iets prachtigs hebt gevonden op een nieuw gekozen akker:

- Kies het juiste programma. In mijn geval is het ROMAN-6,4 en voer een GB (grondbalans) uit op een stukje waar niets in de grond ligt. 
- Loop naar de plek waar je al iets prachtigs hebt gevonden en begin daar langzaam te lopen en te zwaaien.
- Begin eerst met 20 meter te zoeken (horizontaal, verticaal en diagonaal). Loop dus baantjes en niet kris kras door elkaar heen. Daarna de volgende 20 meter net zolang totdat je de belangrijkste stuk grond hebt gehad.
- Maak geen langere banen want je loopt nooit in een rechte lijn en dan kun je weer belangrijke stukken en vondsten missen!
- Kies daarna een andere positie op de akker en doe hetzelfde als hiervoor.
- Vergeet niet de kanten te onderzoeken want dat wordt vaak vergeten!
- Een hit hoeft niet een duidelijke piep te zijn. Ook de vage, rare geluiden zijn vaak vondsten. Ik zou het opgraven is mijn advies! Je zult versteld zijn wat je er nog uittrekt.
- Gebruik diverse instellingen op je detector om zo het maximale eruit te halen (zie hieronder).
- Geef niet op maar blijf daar zoeken ook al heb je een dag weinig hits gekregen, denk aan verraderlijke klei want de volgende dag heb je vele hits waar je niets van begrijpt. Tja, ik spreek uit ervaring.

Bovenstaand kan uiteindelijk veel opleveren.


Wat gebruik ik en waarom:

- Metaaldetector XP Deus. Licht, draadloos, compact, waterdicht, snel een andere schijf er op kunnen zetten. Je kunt er sowieso 2 dagen mee zoeken zonder op te laden en in 3 uur is alles weer opgeladen.

- HF Zoekschijf X35. Voldoet prima voor de zoekdiepte en kleine tot zeer kleine artefacts omdat je de zoekfrequentie tot maximaal 27,7 kHz kunt instellen.

- HF Zoekschijf (Elliptisch). Voldoet prima voor zeer vervuilde akkers en kun je de frequentie opschroeven naar 80 kHz voor zeer kleine objecten (groot object wat bijna helemaal verstopt zit achter het ijzer omdat het maar een klein gedeelte aan de detector laat zien).

- Koptelefoon WS4 of WS5, draadloos verbinden met de detector.

- Handige schep. Dat spreekt voor zich.

- XP MI-6 pinpointer (kun je draadloos verbinden met de XP Deus detector). Je kunt op een snelle manier een vondst in de gegraven gat of klomp lokaliseren. Ik had deze pinpointer in eerste instantie verbonden alleen kwam toen een groot nadeel tegen. Mocht je de pinpointer willen gebruiken, je zet het aan dan gaat de detector in de pinpoint mode staan en hoor je via de koptelefoon het geluid. Alleen mocht je het object niet kunnen vinden maar toch nog even snel met de detector wilt controleren dan moet je eerst de pinpointer uitzetten en kun je daarna met je detector er over heen. Het werd voor mij een frustratie omdat ik teveel handelingen moest uitvoeren en daarom heb ik de pinpointer weer ontkoppeld en werkt een stuk handiger. Ik kan er niet meer zonder moet ik zeggen.


Welke programma's gebruik ik en waarom:

1. Programma ROMAN 0 (alle tonen voor een Keltische / Romeinse akker met minimale discriminatie en grond met ijzer heeft):

Waarom:

a. Nieuwe akker gebruik ik deze omdat ik nog niet alle ijzer wil horen. Bij elke normale hit graaf ik en als ik dan Romeins vind dan schakel ik direct over op het programma ROMAN-6,4
b. Frequentie op z'n hoogst gezet omdat ik ook kleine vondsten wil vinden want al is het maar een klein fragmentje waaraan ik kan zien dat het Keltisch of Romeins is dan wordt ik super enthousiast! Mijn vooronderzoek voor een nieuwe akker heeft dus het gewenste resultaat opgeleverd die ik van te voren heb uitgezocht.

- Gevoeligheid 90, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 27,6 kHz expert mode 27682. Dit is tevens bijna de hoogste frequentie waarmee je (zeer) kleine objecten kunt vinden.
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 4 expert mode demper -1 (snelheid detecteren object) - de toon is kort hoorbaar.
- Signaal 5, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie 0 - expert mode 'alle tonen' ik wil niet alle ijzer horen, die hoor je bij -6,4. Het gaat mij hierbij om een normale hit.
- GB - grondbalans op 90 (handmatig ingesteld).

2. Programma ROMAN-6,4 (alle tonen voor een Keltische / Romeinse akker met geen discriminatie en grond met ijzer/mineralisatie heeft):

Waarom:

a. Ik wil alles kunnen horen wat er in de grond ligt daarom discriminatie op -6,4
b. Doordat ik alles hoor, hoor ik ook de vreemdste hits die belangrijk kunnen zijn en graaf ik dan ook op.
c. Reactiesnelheid op 4 gehouden want als er veel ijzer en mineralisatie ligt dan is een hit kort hoorbaar en detecteert de detector de volgende hit alweer, zodat ik niets oversla.
d. Gevoeligheid hoger gezet zodat de detector nog gevoeliger reageert.
e. Frequentie lager gezet omdat ik ook grotere objecten wil vinden maar ook nog de kleinere (dit is een prima frequentie daarvoor).

- Gevoeligheid 95, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 17,2 kHz expert mode 17297. 
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 2 of 2,5 expert mode demper -1 (snelheid detecteren object).
- Signaal 5, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie -6,4 expert mode 'alle tonen'.
- GB - grondbalans op 90 (handmatig ingesteld).

Welke aanpassingen als ik met ROMAN-6,4 aan het zoeken ben:

a. Gevoeligheid zet ik wel eens lager op 93 of 90, lager absoluut niet als ik teveel storing of geknetter hoor als ik zwaai.
b. Als ik een stuk onderzocht heb met de detector, dan verander ik de frequentie in 27,6 kHz zodat het nog kleinere vondsten vind die ik gemist heb, daarbij ook de 'gevoeligheid' naar beneden zetten indien je storing krijgt. Ook verander ik daarna de frequentie op 4,0 kHz zodat het nog grotere objecten vind en dieper waarbij ik de boost-functie gebruik. Wat is de boost-functie: deze kun je pas gebruiken als je de frequentie op 4,0 kHz zet. Ga naar 'menu' kies 'gevoeligheid', dan 'expert' en zet de zendsterkte op 'boost'. De detector zorgt ervoor dat je nog meer diepgang krijgt alleen je kunt minder lang zoeken omdat het veel stroom eist van je schijf.
c. Reactiesnelheid wijzig ik ook naar 3 of 4 als ik al veel gezocht heb op de akker. Detector wordt sneller in het detecteren maar verliest wel enige diepgang maar dat vind ik prima. Je hoort de vondsten die je eventueel gemist hebt nu beter als ze er nog liggen.

3. Programma SONAR-SN (drie tonen voor een Keltische / Romeinse akker die zeer vervuild is en geen discriminatie): Ik gebruik daarvoor de elliptische HF schijf voor de XP Deus (klein, handig zodat je niet gelijk tig objecten onder je schotel krijgt)

Waarom:

a. Het gaat hier alleen maar om de hits! tussen alle rommel in en daarom is het JA (hoge toon, graven) of NEE (lage toon, ijzer niet graven) met twee tonen.
b. Met de hoge toon (JA graven) kun je niet inschatten welke vondst onder je schotel ligt (koper, brons, lood, zilver, goud etc) want het is maar één toon!
c. Reactiesnelheid hoog gezet zodat ik een korte hit toon krijg want je krijgt enorm veel hits te horen (hier moet je tegen kunnen). Als je dit dus lager zet dan mis je weer hits.
d. Er is een nadeel, de dieptegang is niet groot maar je hebt nu wel de mogelijkheid om in een zeer vervuilde omgeving te kunnen zoeken terwijl je die niet had. Wat een voordeel is dat!

- Gevoeligheid 93, expert mode zendsterkte op 2.
- Frequentie 17,2 kHz expert mode 17297 om mee te starten. Daarna schakel ik het met stappen hoger naar uiteindelijk 54 kHz. Teveel geknetter, 'gevoeligheid' naar beneden brengen.
- IJzer volume 0
- Reactiesnelheid 4, expert mode demper -1 (snelheid detecteren object).
- Signaal 4, expert mode 1 (audio overbel).
- Notch 00-00, expert mode (niets).
- Discriminatie -6,4 expert mode 3 Tonen -> expert -> 1e toon zet je op 202, 2e toon op 202, 3e toon op 891. Pijltoets verder gaan, dan 2e toon zet je op -6,4, 3e toon op 09. 
- GB - grondbalans op 90  (handmatig ingesteld).


Resume om het beter te kunnen begrijpen en doe hier je ervaring mee op:

- Spelen met de instellingen maar wel begrijpen waarom je dit doet en wat de consequenties hiervan zijn.
- Het maximale eruit halen, zodat je eigenlijk geen vondst meer mist (dat lukt je niet maar je hebt alles uitgeprobeerd).
- Belangrijk om te vermelden. Mocht je storing hebben doordat je dicht bij een stroomdraad aan het zoeken bent, zet dan de detector op een andere frequentie, verander net zolang totdat de storing bijna weg is en je kunt daarna rustig zoeken.

- Frequentie: 17,2 kHz is voor mij default - is eigenlijk waar je mee moet gaan zoeken (kleine en grote objecten ga je vinden). Des te lager (mis je kleine objecten) of hoger (mis je weer grote objecten).
- Gevoeligheid: 90  idem - hoger ziet meer maar verlies je diepgang (ook wordt de detector onstabieler, gaat knetteren), lager ziet minder en mis je weer objecten. 
- Reactiesnelheid: 2,5 idem - hoger reageert de detector sneller maar verlies je weer diepte. Ideaal voor zeer vervuilde gronden als het op 4 staat en je de 'Elliptische schijf' gebruikt.
- Discriminatie: zoek zonder discriminatie als je daar tegen kunt want je krijgt daardoor alle hits te horen (ook ijzer maar ook verstopte of gecorrodeerde vondsten) mits je langzaam loopt, zwaait en gestructureerd aan het zoeken bent. Ook verlies je geen diepgang wat een groot voordeel is.
- Grondbalans (GB) op 90 en altijd handmatig ingesteld. Waarom? als het op automatisch staat en je akker zit vol met ijzer en mineralisatie dan blijft de GB de grond scannen, verlies je diepte en dat is niet de bedoeling.


Beginners:

Dit klinkt voor beginners ingewikkeld, klopt want dat had ik ook maar je begint het steeds beter te begrijpen naarmate je langer met je detector werkt. Door uit te proberen kom je hier vanzelf achter en krijg je meer zelfvertrouwen. Het is belangrijk om je detector op de juiste manier te leren kennen omdat je dan het maximale er uit haalt. Dit proces duurt even, had ik ook maar hier moet je blijkbaar doorheen. Niet opgeven maar doorgaan!

Ik wens iedereen veel plezier, succes en geluk met het vinden van (TOP)vondsten.
Vergeet niet, de aanhouder wint!

FACEBOOK - Lid worden van de BESLOTEN groep: Bodemvondsten-SN (op dit moment 3317 leden)

Mijn groep op Facebook is "Bodemvondsten-SN". Je kan hier je (TOP)vondsten plaatsen. Discussiëren over metaal-detectoren, accessoires en je kan om een determinatie van je vondst(en) vragen.

Wil je graag lid worden, klik dan HIER of op het plaatje. Ik wens je veel plezier en alvast mijn dank.
PROTOCOL “HOE OM TE GAAN MET GEVONDEN EXPLOSIEVEN”
TIPS EN UITLEG hoe je in geval van een “BODEM”VONDST met een explosieve lading het beste kunt reageren.

1. Raak het explosief - groot of klein - nooit aan! Er bestaan zelfs piepkleine granaatjes, van 13 mm, zo groot als je pink, maar enorm gevaarlijk. Bij ons in Oost-Nederland ken ik verschillende personen met de vingers eraf door zo`n klein 13 mm granaatje.

2. Twijfel je over een voorwerp (met name de verroeste dingen), beschouw het dan als explosief. Ter info: er bestaan granaten met een zogeheten 'mechanische tijdschokbuis' (bij de EOD heet een ontsteker van een granaat een 'buis'). Dit zijn mechanismen, vergelijkbaar met een opwindbare eierwekker. Ooit zijn die dingen ingesteld op 'een' tijd, verschoten en vervolgens niet afgegaan (blindganger). Ondanks dat de explosieven meestal aan de buitenkant zwaar verroest zijn, blijken de mechanismen aan de binnenkant als nieuw te zijn. En nu komt de truck; U weet dus nooit waar dat mechanisme precies op staat en de kleinste beweging kan onze 'eierwekker' net over het 'randje' brengen!!! Daarbij: springstof gaat in de loop der jaren kristalliseren. Dit betekend dat het chemische goedje uiterst gevoelig en hoogst onbetrouwbaar word. Opletten dus! Nu we dit al weten, kunt u wel nagaan dat het dus echt heel gevaarlijk is om te gaan magneetvissen. Laat ik het dan maar zo zeggen: ik doe het niet, want de kans om een granaat aan de magneet te krijgen is heel groot...

3. Ga NOOIT zelf EOD-ertje spelen en er bijvoorbeeld een tang op zetten of het roest eraf kloppen.

4. Blijf er dus vanaf en verplaats het voorwerp nooit. Ik ken ook diverse gevallen van mensen die het dan 'even' naar een lokaal politiebureau brengen, met als gevolg dat zo`n bureau ontruimd moet worden. Beetje lullig als er dan net een echt noodgeval aan de hand is binnen uw gemeente...

5. Dek het explosief weer toe en markeer het. Ook al gezien dat men een granaat bovenop een rikkepaal heeft gezet..."valt 'ie tenminste op!" Eén zuchtje wind...het ding valt om, met mogelijk alle gevolgen van dien! Over MARKEREN. Ook hier heb ik, goed bedoeld, de gekste dingen gezien. Groot in het zand geschreven: "Granaat!!! - EXPLOSIEF!!!" Grote bossen rood-wit lint in een groot vierkant om het object etc. Niet doen! Eén: de regen spoelt uw tekst weg. Twee: het trekt juist de aandacht van bv kinderen, die het dan juist wél gaan meenemen! Plaats liever een klein lintje in een struik er boven of plaats een stapeltje stenen er vlak bij. Probeer, zonder het voorwerp te verplaatsen, naar markante onderdelen te kijken, zoals lantaarnpalen, telefoonmasten, bruggen etc. U markeert zodat anderen het relatief eenvoudig terug kunnen vinden. Zorg dus dat de markering voor de zoeker van de politie en EOD duidelijk te vinden is, maar voor derden juist weer niet té veel opvalt.

6. Maak vervolgens een goede schets waar u het explosief heeft aangetroffen en hoe uw markering eruit ziet. Werk van groot naar klein op uw schets. Eerst de meest markante onderdelen, zoals een snelweg, kilometerpaalnummer, een brug en dat soort dingen. Vervolgens de details, met precies het aantal meters hoe ver het voorwerp van een weg of boom ligt en ook hoe diep. Op uw schets kan u aan de achterkant heel in het kort de '5 W`s' gaan neerzetten en omschrijven: Wie (bent u en hoe en waar bereikbaar, telefoonnummer), Waar (ligt het voorwerp), Wat (is het voor een voorwerp: groot, klein - bij benadering natuurlijk - zag u iets markants aan het voorwerp, is het rond of juist een andere vorm), Wanneer (heeft u het gevonden), Waarom en eventueel Hoe (u het voorwerp heeft aangetroffen en gemarkeerd).

7. Met deze schets gaat u rustig op het einde van uw zoekdag even langs de lokale politie. En daar geeft u het aan. En nee beste zoeker: als u niet op verboden gebied bent geweest of andere illegale dingen heeft gedaan, word u echt niet beboet of gestraft. Men maakt er hooguit een PV (Proces-Verbaal) van, zodat uw melding serieus word behandeld en uw gegevens zijn vastgelegd. Men is er juist blij mee! Voor u zit het werk er nu op.

8. Van de politie uit zal een zogeheten 'bomverkenner' het object gaan 'benaderen'. Een bomverkenner is dus geen EOD-er. En met dat benaderen, zal de ambtenaar het voorwerp bekijken, opmeten, maar verder dus ook niet aanraken. Vanuit de politie gaat dan een melding naar de EOD.

9. Bij de EOD komen iedere dag tientallen meldingen binnen. De bezetting is minimaal gezien de bezuinigingen die wij bij defensie hebben gehad, dus uw explosief krijgt een 'prioriteit'. Immers, een granaat midden in een woonwijk met spelende kinderen zal zo snel mogelijk geruimd worden, terwijl een explosief middenin een bos of afgelegen weiland rustig 'iets' later kan.

10. Vervolgens gaat op 'een' tijdstip de EOD naar de politie en die gaan samen met een politieambtenaar en...uw schets, naar het voorwerp. Daar word bekeken of het explosief verplaatst kan worden of dermate gevaarlijk is dat het ter plekke word gesprongen (dit heet 'ruimen').

Ik hoop dat u nu beter weet hoe te handelen, ietsje meer van de procedure en achtergronden weet en wens u verder een goede, maar veilige zoektocht toe.

(bron: Coen Cornelissen)

MIJN MINELAB CTX 3030 INSTELLINGEN, INCLUSIEF TIPS!

Waarom vertel ik dit. Heel simpel omdat ik iedereen van harte (TOP)vondsten gun!

Ik gebruik de metaaldetector Minelab CTX 3030. Deze detector is echt een perfecte machine mits je deze goed leert kennen en op de juiste manier gebruikt. In het begin is het moeilijk. Hier moet je wel rekening mee houden, alleen geef niet op en verdiep je echt heel goed in de opties en mogelijkheden van deze geweldige detector. Heb je eenmaal door hoe het werkt, dan wil je nooit meer een andere buiten natuurlijk een update van deze machine, haha.

Wat maakt de CTX zo uniek?

Tijdens het zoeken gebruikt hij alle 28 frequenties tegelijk waardoor er geen limiet meer is van hoe klein of groot het object ook is wat in de grond ligt. Je hebt dus de zekerheid dat je niets laat liggen (dit is natuurlijk afhankelijk hoe je zelf zoekt, te snel, geen goede zwaai, niet de juiste schijf erop gezet, je slaat stukken grond over (niet gestructueerd zoeken), niet de juiste instellingen, geen grondbalans (mits je die op handmatig hebt staan) en/of noise cancel uitgevoerd en ga zo maar door. Zoals je nu al door hebt moet er een balans zijn in hoe je zoekt. Jij en de detector moeten één worden als je succesvol wilt gaan zoeken.

Andere detectoren gebruiken maar 1 frequentie bij het zoeken en wil je dus alles kunnen vinden, dan moet je switchen naar een andere frequentie, indien dit mogelijk is en alles weer opnieuw onderzoeken met je detector.
Ik hoor vaak zeggen "mijn detector vind alles", dat geloof ik graag als je dus niet weet wat je eventueel hebt gemist, maar goed ook, toch?


"Uitleg frequentie: signaal wat hij de grond in stuurt om een object te ontdekken. Elke frequentie heeft zijn eigen bereik in grootte en diepte, des te hoger de frequentie, des te kleiner de vondst die hij kan vinden en vice versa. Dit gaat ook vaak gepaard met diepteverlies als je ook discriminatie erbij gebruikt. De CTX heeft daar geen problemen mee".


Mocht je een hit hebben waarbij er eigenlijk twee vondsten worden gedetecteerd, dat zie je op je scherm (ijzer en een mooie vondst) maar je weet niet zeker of het een goede hit is dan kun je met behulp van "Target Trace" de vondsten analyseren (gebruik van de pinpoint knop) en weet je direct of het de moeite waard is om op te graven. Het is dan verstandig om de MODE "Ferrous-Coin i.p.v. High Trash" daarvoor te gaan gebruiken, de optie "Pinpoint op Normal" en "Pinpoint Lock op off hebt staan". Ik heb hier standaard een andere programma voor met de naam "Target Trace" die ik dan direct tot mijn beschikking heb en switch binnen een seconde weer over naar mijn "High Trash" programma om verder te zoeken, super handig en heel effectief. Ik leg Ferrous-Coin en Pinpoint nu niet uit maar High Trash (gedeeltelijk) wel in dit verhaal.

Er zijn nog meer voordelen maar gaan dieper in de materie en is nu niet verstandig om ze op te noemen.
Probeer eerst deze geweldige detector onder de knie te krijgen en dan is het echt genieten.

Alleen, hoe ga je met deze detector om en welke instellingen gebruik je?

Leer je detector goed kennen d.m.v:

- koop een boek, bijvoorbeeld The CTX 3030 handbook van Andy Sabisch. Het is een Engelstalige handleiding en
  legt alle opties uit en hoe een optie werkt.
- maak een "test programma aan" doe daar verschillende testen mee om te zien hoe de detector reageert en
  gebruik daarbij diverse instellingen. Raak je toch de kluts kwijt, geen paniek, dan heb je nog steeds je originele
  standaard programma.
- kijk vaak naar de display om te zien wat het aangeeft en leer wat het betekent.
- leer de geluiden goed herkennen alleen dit is geen garantie dat je precies kunt aangeven wat er onder je schotel
  ligt omdat het afhankelijk is van de grondtoestanden, het object zelf (aantasting etc), is de vondst gemaskeerd
  door ijzer en hoe diep ligt het object.
- als een vondst dieper in de grond ligt dan zal je vaak verschillende tonen horen, van laag en hoog en niet een
  vaste toon. De hoge toon die je hoort daar gaat het om maar kan ook weer een valse toon zijn zodat je toch ijzer
  onder je schotel hebt (onthoud dit goed). Door ervaring op te doen, ga je dit uiteindelijk herkennen waardoor je
  weer minder hoeft te graven.

Één van mijn programma's die ik voornamelijk gebruik en is afhankelijk van het type grond en de mineralisatie van de grondsoort: 

Je hebt een nieuwe akker, weiland of boomgaard. Ik gebruik dan de 11 inch schotel met het programma "High Trash", "All Metal (geen discriminatie)". Je kunt zelf bepalen hoe je het wilt noemen mits je het programma XChange 2 op je pc gebruikt welke je aansluit op je detector.

In eerste instantie ga ik er vanuit dat de grond een hoge mineralisatie heeft, ontstaan door o.a. bemesting van het land die veel mineralen bevat. Hoeveelheid ijzer is niet in te schatten, daar kom je tijdens het zoeken vanzelf achter, dus:

- grond: veel mineralisatie, hoeveelheid ijzer is op dat moment een onzekere factor

Accessoires die ik gebruik:

- de detector is zwaar t.o.v. andere detectoren waardoor je dus snel moe kunt worden, alleen heeft Minelab
  daarvoor een harnas ontwikkeld die de machine voor je draagt. Een fijn hulpmiddel waardoor ik de hele dag kan
  zoeken. Laat je dus niet ontmoedigen door de zwaarte maar zie de grote voordelen t.o.v. een andere detector
- draadloze oordopjes waardoor ik geen last meer heb van een kabel die normaal gesproken aan je hoofdtelefoon
  en detector zit
- heb de 11 inch zoekschijf op de detector gezet
- maak gebruik van de pinpointer van Garrett (hulpmiddel voor het snel lokaliseren van de gevonden object)
- gebruik een lange, niet al te zware schep zodat je niet hoef te bukken als je aan het graven bent
- een tasje om je vondsten in te bewaren

Instellingen en uitleg programma "High Trash" (basis om mee te beginnen):

Nieuwe akker, weiland of boomgaard:

- Ik maak gebruik van twee panelen. De eerste zonder discriminatie, de tweede met een minimale discriminatie.
  Waar start ik mee: zonder discriminatie. Kom ik tijdens het zoeken achter dat er veel ijzer in de grond
  ligt dan switch ik over naar discriminatie (eenvoudig om te switchen door 1x te drukken op de "detect
  knop" en vice versa). Je hoort dan niet meer de zware toon als je ijzer tegen komt maar het standaard
  zoemgeluidje wordt dan onderbroken waardoor je toch op een aangename manier hoort dat je een ijzeren vondst
  bent tegen gekomen. Je kunt op deze manier toch rustig zoeken en op onderzoek gaan.
- Indeling panelen "Frame Size = 5 x 5"
   1e paneel heeft geen discrimatie
   2e paneel heeft vanaf de onderkant, 1 1/2 blokje discriminatie (bijna al het ijzer wordt
   gediscrimineerd)
- Toner ID profiel:
   1e =   1 - 10 met 310 Hz
   2e = 11 - 25 met 495 Hz
   3e = 26 - 38 met 660 Hz
   4e = 39 - 50 met 880 Hz
   5e = horizontale indeling onderaan met lijnhoogte 21 en 120 Hz (Ferrous)
   alle met "Combined Tones"
- Overige opties "Mode High Trash":
   Response = Smooth (heb je een hit dan blijft de toon lang en egaal hangen)
   Recovery Fast = uit (bij snel zoeken, dan op aan zetten maar NOOIT in combinatie met "Recovery Deep")
   Recovery Deep = aan (maximale diepte, langzaam lopen maar NOOIT in combinatie met "Recovery Fast").
   Seawater = uit (zoek je op een natte, drassige weiland dan kun je deze optie op "aan" zetten zodat je minder
   last hebt van eventuele storingen, heb je geen storingen dan op "uit" laten staan).
   Target Separation = High Trash (beste optie ongeacht de staat van de grond)
   Pinpoint = Sizing (laat zien hoe groot het object is)
- Audio (geluiden):
   Volume Gain = 25 (volume versterker, vage signalen voor kleine of diepere vondsten sterker maken)
   Treshold Level = 30 (basistoon niveau) - constante achtergrond toon (bij gebruik van discriminatie en je komt
   een ijzervondst tegen dan zal dit geluid wegvallen)
   Volume Limit = 15 (volume limiet, detector luidspreker). Deze instelling is met gebruik van de hoofdtelefoon en
   het draadloze WM-10 module kastje
   Treshold Pitch = 20 (basistoon toonhoogte)
- Detect Screen:
   Sensitivy Panel = aan (onderaan op je basisscherm zie je twee getallen staan, de eerste is het door jouw
   ingestelde getal, het tweede getal geeft aan wat je detector heeft geconstateerd en dat zo maximaal mogelijk)
- Sensitivity:
   Type: Auto
   Auto level: +3 (telt automatisch 3 erbij op zodat de gevoeligheid iets omhoog geschroefd wordt om de zwakkere
   signalen ook op te pakken).
- Pinpoint Lock = uit (aan de achterkant van je scherm zit een knop om te gebruiken voor het pinpointen 
   (localiseren van je vondst). Staat deze optie op "off", je drukt de knop in en laat het weer los dan pinpoint je niet
   meer. Staat deze optie op "aan" en je drukt de knop in en laat het weer los dan blijft de machine aan het 
   pinpointen, net zolang totdat je deze weer ingedrukt hebt. Waarom heb ik het op "uit" staan, als je bijvoorbeeld
   "Target Trace, hierboven uitgelegd wat het inhoud" nodig hebt dan mag je op een gegeven moment niet meer
   pinpointen en is dus handiger als je de "pinpoint knop" alleen maar los hoeft te laten.

Overige opties:

Detect Screen:
- Target Trace op aan
- Target Trace Pinpoint op aan

Eerst checken of er geen ijzer o.i.d. in de grond onder je schijf ligt, dan pas uitvoeren:

- Ground Balance:
   Enable GB: aan (het is verstandig om dit op aan te laten staan mits je elke keer voordat je opnieuw gaat
   zoeken, een handmatige grondbalance uitvoert omdat het namelijk de laatste grondbalans onthoud en blijft
   uitvoeren. Doe je dit niet dan kun je storingen krijgen bij het zoeken en werkt je detector niet optimaal)
- Noise Cancel:
   Optie op "auto" zetten en Noise Cancel op 4 (elke keer handmatig uitvoeren als je opnieuw gaat zoeken,
   voorkomt storingen)


Eenmaal een akker, weiland of boomgaard onderzocht en het is interessant omdat je een prachtige vondst heb gevonden en je inmiddels weet waar de grootste concentratie aan vondsten ligt.
Hoe ga ik dan verder zoeken:


- ik verwissel mijn 11 inch schijf voor de 6 inch schijf (heel klein maar perfect om alles te vinden)
- voordelen gebruik van de 6 inch schijf:
  - zoek zonder discriminatie, heb je een vondst maar je twijfelt, switch dan over naar discriminatie en
    onderzoek weer de vondst. Je weet dan snel of het interessant is of niet en zet daarna direct de discriminatie
    weer uit en ga verder zoeken.
  - snel (normaal) lopen is niet meer noodzakelijk omdat je al vooronderzoek hebt gedaan
  - nu langzaam lopen en zwaaien (zoek horizontaal / vertikaal / diagonaal). Zoek dus gestructureerd en sla niets
    over. Mocht je alles hebben gehad, doe het nog een keer over maar dan vanaf een andere positie. Je zult
    versteld staan wat je nog allemaal gaat vinden mits je aan bovenstaand houd.
  - bereik in doorsnee is klein waardoor je niet meer snel verward wordt door tig signalen van andere objecten
  - localiseren vondst gaat vele malen sneller
  - geen verlies van diepte
  - je kunt nu ook op eventuele onbegaanbare plekken zoeken omdat de schijf klein is

BELANGRIJK, WANNEER HEB JE DE MEESTE KANS OP SUCCES:

- verdiep je in de historie, lees boeken, struin het internet af om algemene kennis te vergaren
- zoek een plek uit waar iets heeft gestaan (kerk, abdij, nederzetting etc.)
- ga gestructureerd zoeken
- leer je machine goed kennen en verdiep je er in
- heb geduld, zoek en zwaai langzaam, leer het gebied goed kennen
- ALLEEN, je hebt toestemming nodig van de landeigenaar (krijg je dit niet, dan heb je pech dan is het maar zo).
  Het moet er ook liggen en je moet er over heen lopen maar houd vol en geef nooit op
- zoek nooit op beschermde archeologische gronden want het is niet voor niets beschermd
- het allerbelangrijkste vind ik, dat je vooral geniet van deze hobby ongeacht wat je vind en er komt een moment
  dat je zeker iets prachtigs gaat vinden, ga daar maar van uit indien je rekening houd met bovenstaand of je moet
  een gelukstreffer hebben maar die kans is zeer klein
- o ja, bijna vergeten te vertellen. Het is niet zo dat als je bovenstaand uitvoert dat dan de toppers binnen komen,
  zo is het ook weer niet want 9 van de 10x vind je troep, helaas maar dat is wel de realiteit alleen je vergroot de
  kans vele malen dat je sneller succes krijgt.

ERVARING EN NOG EENS ERVARING:

Wat ik nu heb verteld dat is nog maar het begin en start ik dus altijd met bovenstaand programma. Ik voer direct een "Ground Balance" en een "Noise Cancel" uit en ga heerlijk zoeken. Zodra ik weet hoe de grondtoestand is dan pas ik indien nodig mijn instellingen aan. Ook tijdens het zoeken wil ik nog wel eens wat veranderen (ik geef geen uitleg want dit is ervaring hebben en voor beginners te ingewikkeld).

Dus probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen, leer de CTX goed kennen, rommel in het begin niet te veel met de instellingen, dat is vaak meer in je nadeel dan voordeel. Vergeet niet dat elke nieuwe hit te maken heeft met de grondtoestand, maskering, aantasting, diepte vondst, instelling van je detector etc maar bij twijfel altijd opgraven.

Dit is een mooi basisstart om mee te beginnen en geef het niet op. In het begin kan het heel ingewikkeld voor je zijn maar zet door en uiteindelijk wil je geen andere detector meer hebben. Ik heb dezelfde struggelingen meegemaakt en bijna de CTX aan de kant gezet maar uiteindelijk doorgezet en nu wil ik niet meer anders.

Beginners:

Dit klinkt voor beginners ingewikkeld, klopt want dat had ik ook maar je begint het steeds beter te begrijpen naarmate je langer met je detector werkt. Door uit te proberen kom je hier vanzelf achter en krijg je meer vertrouwen. Het is belangrijk om je detector op de juiste manier te leren kennen omdat je er dan het maximale uit haalt. Dit proces duurt even, had ik ook maar hier moet je blijkbaar doorheen.

Ik wens iedereen veel plezier, succes en geluk met het vinden van (TOP)vondsten!

Beginnersgeluk, nou bij mij niet, haha...
In juli 2014 ben ik gestart met deze geweldige hobby, wat uiteindelijk mijn passie is geworden en totaal niet wetend waar ik aan begonnen was.

Je wilt een metaaldetector kopen maar je weet niet welke. Je zoekt op internet en gaat de verschilende detectors met elkaar vergelijken maar het werd alleen maar ingewikkelder, haha.. Al die moeilijke termen zoals "grondbalans", "reactiviteit", "notch", "discriminatie" en ik dacht discrimineert zo'n apparaat ook, raar woord voor een detector... en zo nog meer van die technische termen.

Uiteindelijk toch maar in het diepe gesprongen en de XP Deus gekocht. Maar toen begon het, je vraagt je af, hoe werkt het en wat moet ik doen?? Ach, je duikt de handleiding in en probeert te begrijpen wat er staat maar er blijven nog steeds heel veel vraagtekens want elke instelling heeft een eigen functie en bepaalde instellingen kan je met elkaar combineren maar dat heeft weer een nadeel in verband met een andere functie en dan nog die moeilijke termen. Ingewikkeld hoor!!! En met zo'n ding zoeken op een veldje zou zo eenvoudig moeten zijn. Nou ik probeerde het maar gewoon en zou wel zien.

Zo, en wat bracht mijn avontuur?
  • In het begin alles opgegraven want als het piepte dacht ik, OOO wat leuk, ik heb iets gevonden.. maar uiteindelijk bleek dat het 9 van de 10x ijzer was, pfff.. grrrr... hoe kan dat nu, vroeg ik me af!
  • Heb je een hit en je denkt dat je goed graaft, graaf je totaal mis wat uiteindelijk resulteerde in een gat van zo'n halve meter breed en diep. Is mij in het begin gebeurd haha. O wat een leuke hobby is dit dacht ik...
  • Mijn eerste musketkogel en wat was ik blij met mijn geweldige vondst. Inmiddels honderden rijker geworden en ik geef ze nu weg aan de boer die mij toestemming geeft, haha...
  • Ik had nog geen pinpointer (handig apparaat waarmee je de vondst kunt localiseren) want ik wist niet dat die ook bestonden, dus alles met de hand uitzoeken en dat was veel werk haha, wist ik veel dat je met je hand over de schijf heen kon bewegen want je zwaaide er toch mee, dom haha...
  • Maar toch doorzetten want ik ben geen opgever, een metaaldetector kan toch veel meer en het zal wel aan mijn onhandigheid liggen.
  • Na een tijdje en echt eens goed in de handleiding duiken en door mijn praktijkervaring, kwam ik er steeds meer achter hoe het werkte, probeerde ik dingen uit en dat leverde leuke resultaten op. Zo kreeg ik vertrouwen in de werking van de detector.

Maar toch, je maakt van die leuke blunders! Ik wel hahaha...

  • Ik stond een keer op een veld en bij elke zwaai hoorde ik een hard middelmatig geluidje met veel storing en in het begin dacht ik, dat is een hit maar er was niets... zo ben ik 10 minuten bezig geweest en ik werd er uiteindelijk gek van.. wat bleek nu, had ik laarzen aan met metalen neuzen en daar reageert de detector natuurlijk op.. handig haha...
  • Of je neemt even pauze en doet je koptelefoon af (om je nek) en na je pauze ga je door zonder je koptelefoon weer op te zetten... ooo wat is het veld toch schoon en rustig, hoe kan dat nu en daar kom je dan pas achter als je 50 meter verder bent, fijn...
  • Je gaat verheugt op pad, neemt je detector mee, aangekomen en vol goede moed doe je je detector aan en wat blijkt, de schijf is leeg en daar sta je dan grrrr..... (haha nou ja...) Je wilt niet naar huis maar je hebt geen keus (bij de XP Deus moet je apart je schijf opladen omdat het draadloos is).
  • Ik heb een duimring ... Je voelt het zeker al aankomen. Ik pak met mijn hand voorzien van een handschoen het stukje zand waar de vondst in zit, dat dacht ik en ga met mijn pinpointer zoeken in mijn hand en natuurlijk gaat hij af... maar ik kon het niet vinden haha.. en de pinpointer bleef maar piepen... dat was zo frustrerend dat ik er eerst niets van begreep en toen ging er ineens een lampje bij mij branden haha.. vanaf nu gaat mijn ring altijd af, dit overkomt mij nooit weer...
Gelukkig niet meer maar dit wordt vast nog wel aangevuld in de toekomst, hahaha...


Historische en hedendaagse informatie.

3D Pointcloud
3D Pointcloud (alleen viewer).
AHN - Actueel Hoogtebestand Nederland.
- AHN - Actueel Hoogtebestand Nederland (alleen viewer).

ArcheoCare (website). Hier kun je je vondsten laten conserveren en/of restaureren.
ArcheoCare (Facebook pagina). Hier kun je je vondsten laten conserveren en/of restaureren.

- Archeologie in Nederland - wat is er bekend en welke waarde heeft het (AMK - IKAW).
- Artefacts - online encyclopedie.
- GeoPunt Vlaanderen - agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (Belgie).
- Kaart CC - vergelijk moderne en historische kaarten met elkaar.
- KadViewer - kaarten bekijken van dorpen, steden op een bepaald niveau.
- Map5 - de fijnste kaarten voor het zoeken naar historische plekken.
- Oude Kaarten - over de hele wereld. 
- PDOK - Publieke Dienstverlening op Kaart (informatie over Nederland)
- PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) - Nederlands geregistreerde bodemvondsten database.
- PAS (Portable Antiquities Scheme) - Engels geregistreerde bodemvondsten database.
- Romeinse Aquaducts - veel informatie over, waar waren de aquaducten.
- Romeinse Limes - de noordgrens van het Romeinse rijk in Nederland.
- Romeinse Oudheid - waar hadden de Romeinen zich gevestigd.
Romeinse Wegen - veel informatie over de Romeinen inclusief de wegen.
- Ruimtelijke Plannen - wat zijn de overheden van plan op het vlak van ruimtelijke ordening.
- Tijdreis - over 200 jaar topografie.

Zoeken in Frankrijk, hoe en waar? Onderstaand link geeft je informatie daarover.
- Kaart 1744 - heden - je kunt tegelijk zien hoe het er vroeger uit zag en hoe het nu is.

Zoeken in Engeland, hoe en waar? Onderstaande links geeft je informatie daarover.
- Archi UK - prachtige website waar je archeologische plekken en vondsten ziet (mits je een abonnement hebt).
Map Search List - prachtige website die beschermde sites laat zien (je weet nu waar je in de buurt kunt zoeken).
- Lidar Finder - 3D-oppervlakte van de locatie die je bekijkt om nog meer te ondekken (alleen voor Engeland).

Informatieve en handige sites!


Waar kun je een metaaldetector kopen inclusief accessoires:

- Detectiespecialist D.J. Laan (specialisatie metaaldetectoren).

Waar kun je je vondsten laten determineren:
- Bodemvondsten-SN FaceBook forum.

Waar kun je je vondsten laten conserveren en/of restaureren:
ArcheoCare (website).
- ArcheoCare (Facebook pagina).

Vanaf het jaartal 1600 en ouder, of een bijzondere (TOP)vondst, melden bij:
- Vondstmelding RCE-Archis (verplicht) - meld hier online je (TOP)vondsten.
Vondstmelding PAN (NIET verplicht) - Portable Antiquities of the Netherlands - registreer hier je (TOP)vondsten.

Vereniging:
AWN - Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Algemene informatie:

AC Search Info - database waar veel munten in staan zowel oud als nieuw.
- Atmikes Belgie - database met veel munten!
- Bona Tiele - prachtige site met vele munten van Tiel.
- Crotal Bell (schapen belletjes) - Spreekt voor zich.
- Crotal Bell (schapen belletjes) - Spreekt voor zich (Engelse site).
Duiten - concrete informatie over de wat oudere Nederlandse munten van voor ca. 1800.
Dutch Artefacts - overzicht van een tastbaar verleden, bodemvondsten en antiquiteiten.
- Familiewapens - Omstreeks 1800, determineren zegelstempels.
- Fibulae - leuke informatie over Romeinse mantelspelden.
- Fibulae determineren - uitgebreidde overzicht van Romeinse mantelspelden met datering.
Gespen determineren - overzicht met datering.
Hangertjes - herkomst.
- Hammered Coins - informatie over de inscriptie van geslagen munten.
- Hammered Coins - Mintmarks Engelse Hammered coins.
- Kanonskogels - alle soorten en maten.
- Keltische munten - rouelles - determineer hier je munt.
- Kijk eens omlaag - ijstijden, ijstijdgeologie en zwerfstenen.
- Kledinghaken - prachtige voorbeelden.
Kleipijpen - Pijpenkoppen - een prachtige verzameling en aanverwante artikelen.
- Knopen - vele verschillende knopen met datering.
- Knopen Engeland - Marine en diversen
- Knopen - Militair / Uniform
- Knopen - allerlei soorten
Loden Blokgewichten - de naam zegt het al.
- Loodjes - in soorten en maten.
- Loodjes - nog een mooie website.
- Midden Nieuwe Tijd - munten 17e eeuw.
- Metaaldetector Tips - site met handige tips!
- Munten - vind hier je munt (mooie site).
- Muntgewichten - determineer hier je muntgewicht.
Nederlandse Maten en gewichten (spreekt voor zich).
- Nederlandse Sabels - Online museum.
- Oude gewichtjes - prachtige informatie over gewichtjes.
- Portable Antiquites Scheme - archeologische vondsten Engeland.
- Plantagegeld - in het algemeen de uitgegeven tokens.
- Romeinse Gallerij - sloten, sleutels, seals. 
- Romeinse Munten - handig hulpmiddel om zelf te determineren.
- Romeinse Munten - The Dirty Old Coins Roman Imperial Coins Database
- UK Detector Finds Database - database met allerlei vondsten uit Engeland.
- Wildwinds - database over Romeinse, Griekse, Byzantijnse, Keltische en Hammered munten.
- Zegelstempels - database over diverse soorten stempels.
- Zilverkeuren - Wereldwijd Encyclopedie keurmerken.

Compilatie van de mooiste vondsten die ik in het jaar 2016 heb gevonden.

Kijk en geniet zou ik zeggen.
Klik op het plaatje voor de videoDe historie van Romeinse munten!
Dit is een prachtige documentaire van hoe de Romeinse munt is ontstaan en waarom het mogelijk is dat je toch een munt of munten kunt vinden (let op: de eerste 22 seconden is er geen beeld).

Klik op het plaatje voor de video.Minelab CTX 3030 - Hoe gebruik je het GPS-systeem.
Dit is een video voor het instellen van je GPS systeem. Handig om te weten waar je diverse munten / artefacts hebt gevonden.

Klik op het plaatje voor de video.XP Deus - Als de detector storing geeft, wat kan er dan aan de hand zijn.
Soms kan je metaaldetector storing geven en kun je uiteindelijk helemaal niets meer. Dit is mij ook een keer overkomen en daarom publiceer ik deze video die ik tijdens de storing gemaakt heb. Mocht jou dit ook een keer overkomen of is al een keer gebeurd, dan kan het veroorzaakt zijn door de volgende mogelijkheden:

- Schrikdraad
- Leidingen in de grond
- Hoge spanningsmasten
- Schoenen aan met metalen neuzen (is mij al een keer overkomen, haha)
- In de buurt van gaas en hekken (metaal in verwerkt)
- Mobiele telefoon

Klik op het plaatje voor de video!XP Deus - Diepte test met standaard instellingen!
Dit is een handige video waarbij met de XP Deus, verschillende objecten worden getest op diepte. Men gebruikt daarvoor de basis instellingen.

Klik op het plaatje voor de video.XP Deus - Onderzoek van de 11 inch schijf.
Dit is een leuke video over het onderzoek met de 11 inch schijf voor de XP Deus.

Klik op het plaatje voor de video.XP Deus - Test in het veld met diverse instellingen!
Deze video laat het verschil zien en horen, als je de volgende instellingen op de XP Deus verandert met diverse technieken:

- Reactiviteit
- Twee en alle tonen
- Een hit waar ijzer ligt met een vondst erbij (hoe hoor je het verschil)
- Pinpoint techniek met de detector 

Klik op het plaatje voor de video.XP Deus - Voordelen gebruik van "alle tonen".
Je hebt de mogelijkheid met de XP Deus om een standaard programma te kiezen of zelf een programma te maken. Deze video laat zien wat de voordelen zijn om "alle tonen" te gaan gebruiken.

Klik op het plaatje voor de video.