Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

Handige tips over de Metaaldetector en gerelateerde onderwerpen!

TIPS!

Klik op een tip voor informatie.

LAAT JE VONDSTEN REINIGEN EN CONSERVEREN!

Schermafbeelding 2022-03-22 om 00.20.44


Reinigen en conserveren van je belangrijkste vondst(en), hoe graag wil je dit terwijl je het niet zelf kunt. Dan heb je nu de mogelijkheid want ik wil dit graag voor je doen. Wat het gaat kosten is weer afhankelijk van de vondst. Mocht je dit graag willen, stuur dan een bericht aan mij via CONTACT en we gaan alles in detail bespreken. 



Wie weet tot horens.


FACEBOOK - Lid worden van de BESLOTEN groep: Bodemvondsten-SN (op dit moment 3863 leden)

Mijn groep op Facebook is "Bodemvondsten-SN". Je kan hier je (TOP)vondsten plaatsen. Discussiëren over metaal-detectoren, accessoires en je kan om een determinatie van je vondst(en) vragen.

Wil je graag lid worden, klik dan HIER of op het plaatje. Ik wens je veel plezier en alvast mijn dank.




PROTOCOL “HOE OM TE GAAN MET GEVONDEN EXPLOSIEVEN”
TIPS EN UITLEG hoe je in geval van een “BODEM”VONDST met een explosieve lading het beste kunt reageren.

1. Raak het explosief - groot of klein - nooit aan! Er bestaan zelfs piepkleine granaatjes, van 13 mm, zo groot als je pink, maar enorm gevaarlijk. Bij ons in Oost-Nederland ken ik verschillende personen met de vingers eraf door zo`n klein 13 mm granaatje.

2. Twijfel je over een voorwerp (met name de verroeste dingen), beschouw het dan als explosief. Ter info: er bestaan granaten met een zogeheten 'mechanische tijdschokbuis' (bij de EOD heet een ontsteker van een granaat een 'buis'). Dit zijn mechanismen, vergelijkbaar met een opwindbare eierwekker. Ooit zijn die dingen ingesteld op 'een' tijd, verschoten en vervolgens niet afgegaan (blindganger). Ondanks dat de explosieven meestal aan de buitenkant zwaar verroest zijn, blijken de mechanismen aan de binnenkant als nieuw te zijn. En nu komt de truck; U weet dus nooit waar dat mechanisme precies op staat en de kleinste beweging kan onze 'eierwekker' net over het 'randje' brengen!!! Daarbij: springstof gaat in de loop der jaren kristalliseren. Dit betekend dat het chemische goedje uiterst gevoelig en hoogst onbetrouwbaar word. Opletten dus! Nu we dit al weten, kunt u wel nagaan dat het dus echt heel gevaarlijk is om te gaan magneetvissen. Laat ik het dan maar zo zeggen: ik doe het niet, want de kans om een granaat aan de magneet te krijgen is heel groot...

3. Ga NOOIT zelf EOD-ertje spelen en er bijvoorbeeld een tang op zetten of het roest eraf kloppen.

4. Blijf er dus vanaf en verplaats het voorwerp nooit. Ik ken ook diverse gevallen van mensen die het dan 'even' naar een lokaal politiebureau brengen, met als gevolg dat zo`n bureau ontruimd moet worden. Beetje lullig als er dan net een echt noodgeval aan de hand is binnen uw gemeente...

5. Dek het explosief weer toe en markeer het. Ook al gezien dat men een granaat bovenop een rikkepaal heeft gezet..."valt 'ie tenminste op!" Eén zuchtje wind...het ding valt om, met mogelijk alle gevolgen van dien! Over MARKEREN. Ook hier heb ik, goed bedoeld, de gekste dingen gezien. Groot in het zand geschreven: "Granaat!!! - EXPLOSIEF!!!" Grote bossen rood-wit lint in een groot vierkant om het object etc. Niet doen! Eén: de regen spoelt uw tekst weg. Twee: het trekt juist de aandacht van bv kinderen, die het dan juist wél gaan meenemen! Plaats liever een klein lintje in een struik er boven of plaats een stapeltje stenen er vlak bij. Probeer, zonder het voorwerp te verplaatsen, naar markante onderdelen te kijken, zoals lantaarnpalen, telefoonmasten, bruggen etc. U markeert zodat anderen het relatief eenvoudig terug kunnen vinden. Zorg dus dat de markering voor de zoeker van de politie en EOD duidelijk te vinden is, maar voor derden juist weer niet té veel opvalt.

6. Maak vervolgens een goede schets waar u het explosief heeft aangetroffen en hoe uw markering eruit ziet. Werk van groot naar klein op uw schets. Eerst de meest markante onderdelen, zoals een snelweg, kilometerpaalnummer, een brug en dat soort dingen. Vervolgens de details, met precies het aantal meters hoe ver het voorwerp van een weg of boom ligt en ook hoe diep. Op uw schets kan u aan de achterkant heel in het kort de '5 W`s' gaan neerzetten en omschrijven: Wie (bent u en hoe en waar bereikbaar, telefoonnummer), Waar (ligt het voorwerp), Wat (is het voor een voorwerp: groot, klein - bij benadering natuurlijk - zag u iets markants aan het voorwerp, is het rond of juist een andere vorm), Wanneer (heeft u het gevonden), Waarom en eventueel Hoe (u het voorwerp heeft aangetroffen en gemarkeerd).

7. Met deze schets gaat u rustig op het einde van uw zoekdag even langs de lokale politie. En daar geeft u het aan. En nee beste zoeker: als u niet op verboden gebied bent geweest of andere illegale dingen heeft gedaan, word u echt niet beboet of gestraft. Men maakt er hooguit een PV (Proces-Verbaal) van, zodat uw melding serieus word behandeld en uw gegevens zijn vastgelegd. Men is er juist blij mee! Voor u zit het werk er nu op.

8. Van de politie uit zal een zogeheten 'bomverkenner' het object gaan 'benaderen'. Een bomverkenner is dus geen EOD-er. En met dat benaderen, zal de ambtenaar het voorwerp bekijken, opmeten, maar verder dus ook niet aanraken. Vanuit de politie gaat dan een melding naar de EOD.

9. Bij de EOD komen iedere dag tientallen meldingen binnen. De bezetting is minimaal gezien de bezuinigingen die wij bij defensie hebben gehad, dus uw explosief krijgt een 'prioriteit'. Immers, een granaat midden in een woonwijk met spelende kinderen zal zo snel mogelijk geruimd worden, terwijl een explosief middenin een bos of afgelegen weiland rustig 'iets' later kan.

10. Vervolgens gaat op 'een' tijdstip de EOD naar de politie en die gaan samen met een politieambtenaar en...uw schets, naar het voorwerp. Daar word bekeken of het explosief verplaatst kan worden of dermate gevaarlijk is dat het ter plekke word gesprongen (dit heet 'ruimen').

Ik hoop dat u nu beter weet hoe te handelen, ietsje meer van de procedure en achtergronden weet en wens u verder een goede, maar veilige zoektocht toe.

(bron: Coen Cornelissen)

Beginnersgeluk, nou bij mij niet, haha...
In juli 2014 ben ik gestart met deze geweldige hobby, wat uiteindelijk mijn passie is geworden en totaal niet wetend waar ik aan begonnen was.

Je wilt een metaaldetector kopen maar je weet niet welke. Je zoekt op internet en gaat de verschilende detectors met elkaar vergelijken maar het werd alleen maar ingewikkelder, haha.. Al die moeilijke termen zoals "grondbalans", "reactiviteit", "notch", "discriminatie" en ik dacht discrimineert zo'n apparaat ook, raar woord voor een detector... en zo nog meer van die technische termen.

Uiteindelijk toch maar in het diepe gesprongen en de XP Deus gekocht. Maar toen begon het, je vraagt je af, hoe werkt het en wat moet ik doen?? Ach, je duikt de handleiding in en probeert te begrijpen wat er staat maar er blijven nog steeds heel veel vraagtekens want elke instelling heeft een eigen functie en bepaalde instellingen kan je met elkaar combineren maar dat heeft weer een nadeel in verband met een andere functie en dan nog die moeilijke termen. Ingewikkeld hoor!!! En met zo'n ding zoeken op een veldje zou zo eenvoudig moeten zijn. Nou ik probeerde het maar gewoon en zou wel zien.

Zo, en wat bracht mijn avontuur?
  • In het begin alles opgegraven want als het piepte dacht ik, OOO wat leuk, ik heb iets gevonden.. maar uiteindelijk bleek dat het 9 van de 10x ijzer was, pfff.. grrrr... hoe kan dat nu, vroeg ik me af!
  • Heb je een hit en je denkt dat je goed graaft, graaf je totaal mis wat uiteindelijk resulteerde in een gat van zo'n halve meter breed en diep. Is mij in het begin gebeurd haha. O wat een leuke hobby is dit dacht ik...
  • Mijn eerste musketkogel en wat was ik blij met mijn geweldige vondst. Inmiddels honderden rijker geworden en ik geef ze nu weg aan de boer die mij toestemming geeft, haha...
  • Ik had nog geen pinpointer (handig apparaat waarmee je de vondst kunt localiseren) want ik wist niet dat die ook bestonden, dus alles met de hand uitzoeken en dat was veel werk haha, wist ik veel dat je met je hand over de schijf heen kon bewegen want je zwaaide er toch mee, dom haha...
  • Maar toch doorzetten want ik ben geen opgever, een metaaldetector kan toch veel meer en het zal wel aan mijn onhandigheid liggen.
  • Na een tijdje en echt eens goed in de handleiding duiken en door mijn praktijkervaring, kwam ik er steeds meer achter hoe het werkte, probeerde ik dingen uit en dat leverde leuke resultaten op. Zo kreeg ik vertrouwen in de werking van de detector.

Maar toch, je maakt van die leuke blunders! Ik wel hahaha...

  • Ik stond een keer op een veld en bij elke zwaai hoorde ik een hard middelmatig geluidje met veel storing en in het begin dacht ik, dat is een hit maar er was niets... zo ben ik 10 minuten bezig geweest en ik werd er uiteindelijk gek van.. wat bleek nu, had ik laarzen aan met metalen neuzen en daar reageert de detector natuurlijk op.. handig haha...
  • Of je neemt even pauze en doet je koptelefoon af (om je nek) en na je pauze ga je door zonder je koptelefoon weer op te zetten... ooo wat is het veld toch schoon en rustig, hoe kan dat nu en daar kom je dan pas achter als je 50 meter verder bent, fijn...
  • Je gaat verheugt op pad, neemt je detector mee, aangekomen en vol goede moed doe je je detector aan en wat blijkt, de schijf is leeg en daar sta je dan grrrr..... (haha nou ja...) Je wilt niet naar huis maar je hebt geen keus (bij de XP Deus moet je apart je schijf opladen omdat het draadloos is).
  • Ik heb een duimring ... Je voelt het zeker al aankomen. Ik pak met mijn hand voorzien van een handschoen het stukje zand waar de vondst in zit, dat dacht ik en ga met mijn pinpointer zoeken in mijn hand en natuurlijk gaat hij af... maar ik kon het niet vinden haha.. en de pinpointer bleef maar piepen... dat was zo frustrerend dat ik er eerst niets van begreep en toen ging er ineens een lampje bij mij branden haha.. vanaf nu gaat mijn ring altijd af, dit overkomt mij nooit weer...
Gelukkig niet meer maar dit wordt vast nog wel aangevuld in de toekomst, hahaha...


Informatieve en handige sites!


Waar kun je een metaaldetector kopen inclusief accessoires:

- Detectiespecialist D.J. Laan (specialisatie metaaldetectoren).

Waar kun je je vondsten laten determineren:
- Bodemvondsten-SN FaceBook forum.

Waar kun je je vondsten laten reinigen en conserveren:
- Sandra Nooren (deze website, schrijf een bericht via CONTACT).

Vanaf het jaartal 1600 en ouder, of een bijzondere (TOP)vondst, melden bij:
- Vondstmelding RCE-Archis (verplicht) - meld hier online je (TOP)vondsten.
Vondstmelding PAN (NIET verplicht) - Portable Antiquities of the Netherlands - registreer hier je (TOP)vondsten.

Vereniging:
AWN - Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Algemene informatie:

AC Search Info - database waar veel munten in staan zowel oud als nieuw.
- Atmikes Belgie - database met veel munten!
- Bona Tiele - prachtige site met vele munten van Tiel.
- Crotal Bell (schapen belletjes) - Spreekt voor zich.
- Crotal Bell (schapen belletjes) - Spreekt voor zich (Engelse site).
Duiten - concrete informatie over de wat oudere Nederlandse munten van voor ca. 1800.
Dutch Artefacts - overzicht van een tastbaar verleden, bodemvondsten en antiquiteiten.
- Familiewapens - Omstreeks 1800, determineren zegelstempels.
- Fibulae - leuke informatie over Romeinse mantelspelden.
- Fibulae determineren - uitgebreidde overzicht van Romeinse mantelspelden met datering.
Gespen determineren - overzicht met datering.
Hangertjes - herkomst.
- Hammered Coins - informatie over de inscriptie van geslagen munten.
- Hammered Coins - Mintmarks Engelse Hammered coins.
- Kanonskogels - alle soorten en maten.
- Keltische munten - rouelles - determineer hier je munt.
- Kijk eens omlaag - ijstijden, ijstijdgeologie en zwerfstenen.
- Kledinghaken - prachtige voorbeelden.
Kleipijpen - Pijpenkoppen - een prachtige verzameling en aanverwante artikelen.
- Knopen - vele verschillende knopen met datering.
- Knopen Engeland - Marine en diversen
- Knopen - Militair / Uniform
- Knopen - allerlei soorten
Loden Blokgewichten - de naam zegt het al.
- Loodjes - in soorten en maten.
- Loodjes - nog een mooie website.
- Midden Nieuwe Tijd - munten 17e eeuw.
- Metaaldetector Tips - site met handige tips!
- Munten - vind hier je munt (mooie site).
- Muntgewichten - determineer hier je muntgewicht.
Nederlandse Maten en gewichten (spreekt voor zich).
- Nederlandse Sabels - Online museum.
- Oude gewichtjes - prachtige informatie over gewichtjes.
- Portable Antiquites Scheme - archeologische vondsten Engeland.
- Plantagegeld - in het algemeen de uitgegeven tokens.
- Romeinse Gallerij - sloten, sleutels, seals. 
- Romeinse Munten - handig hulpmiddel om zelf te determineren.
- Romeinse Munten - The Dirty Old Coins Roman Imperial Coins Database
- UK Detector Finds Database - database met allerlei vondsten uit Engeland.
- Wildwinds - database over Romeinse, Griekse, Byzantijnse, Keltische en Hammered munten.
- Zegelstempels - database over diverse soorten stempels.
- Zilverkeuren - Wereldwijd Encyclopedie keurmerken.

Compilatie van de mooiste vondsten die ik in het jaar 2016 heb gevonden.

Kijk en geniet zou ik zeggen.
Klik op het plaatje voor de video



De historie van Romeinse munten!
Dit is een prachtige documentaire van hoe de Romeinse munt is ontstaan en waarom het mogelijk is dat je toch een munt of munten kunt vinden (let op: de eerste 22 seconden is er geen beeld).

Klik op het plaatje voor de video.



Minelab CTX 3030 - Hoe gebruik je het GPS-systeem.
Dit is een video voor het instellen van je GPS systeem. Handig om te weten waar je diverse munten / artefacts hebt gevonden.

Klik op het plaatje voor de video.



XP Deus - Als de detector storing geeft, wat kan er dan aan de hand zijn.
Soms kan je metaaldetector storing geven en kun je uiteindelijk helemaal niets meer. Dit is mij ook een keer overkomen en daarom publiceer ik deze video die ik tijdens de storing gemaakt heb. Mocht jou dit ook een keer overkomen of is al een keer gebeurd, dan kan het veroorzaakt zijn door de volgende mogelijkheden:

- Schrikdraad
- Leidingen in de grond
- Hoge spanningsmasten
- Schoenen aan met metalen neuzen (is mij al een keer overkomen, haha)
- In de buurt van gaas en hekken (metaal in verwerkt)
- Mobiele telefoon

Klik op het plaatje voor de video!



XP Deus - Diepte test met standaard instellingen!
Dit is een handige video waarbij met de XP Deus, verschillende objecten worden getest op diepte. Men gebruikt daarvoor de basis instellingen.

Klik op het plaatje voor de video.



XP Deus - Onderzoek van de 11 inch schijf.
Dit is een leuke video over het onderzoek met de 11 inch schijf voor de XP Deus.

Klik op het plaatje voor de video.



XP Deus - Test in het veld met diverse instellingen!
Deze video laat het verschil zien en horen, als je de volgende instellingen op de XP Deus verandert met diverse technieken:

- Reactiviteit
- Twee en alle tonen
- Een hit waar ijzer ligt met een vondst erbij (hoe hoor je het verschil)
- Pinpoint techniek met de detector 

Klik op het plaatje voor de video.



XP Deus - Voordelen gebruik van "alle tonen".
Je hebt de mogelijkheid met de XP Deus om een standaard programma te kiezen of zelf een programma te maken. Deze video laat zien wat de voordelen zijn om "alle tonen" te gaan gebruiken.

Klik op het plaatje voor de video.